Om Utmattning

Följ Utmattningsfri på:

BLI KVITT DIN UTMATTNING OCH LÄR DIG HANTERA STRESS

TankeDagbok


Fick veta att min sjukgymnast inte skulle komma tillbaka än. Hennes vikarie skulle sluta och likaså den andra ordinarie sjukgymnasten. Arbetsterapueten skulle också sluta nu. Blev lite chockad för om 1 till 2 veckor är de inte där längre och vi patienter som ofta är beroende av en kontinuitet har ingen aning om denna stora förändring. Är du utbränd är du beroende av rätt info en bra bit i förväg, så du kan processa infon och hinna förhålla dig till den, hitta en trygg punkt och sen landa. ...


Hela texten finns i TankeDagboken längre ner på sidan

ALLRA SENASTE TIPS

Jag märker en tydlig trend på sociala medier.

De utbrända och utmattade, som nyligen varit på ett avstämningsmöte med läkare, handläggare från Försäkringskassan och ofta arbetsgivare, där man ska prata om återgång till arbete och eventuell arbetsträning, råkar ut för något konstigt. Deras sjukintyg precis innan arbetsträningen ska påbörjas blir helt plötsligt inte godkänt av Försäkringskassan. Det ifrågasätts formuleringar och efterfrågas en massa exempel på vad man inte klarar att utföra på sitt arbete.

Jag ser det så ofta att jag börjar undra om det är någon ny metod att låta bli att betala ut sjukförsäkringen. Någon som precis fått upp hoppet och tror att hon/han ska få hjälp med återanpassningen till ett arbete, står helt plötsligt helt utförsäkrad. De flesta får panik och återfall. Totalt omänskligt, för de flesta har ingen som kan hjälpa dem att slåss och själva orkar de inte med det vardagliga, så överklagan uteblir. Ens egna motiveringar och beskrivningar av hur sjukdomen påverkar en godtas inte av Försäkringskassan för de vill ha ett läkarutlåtande. Moment 22.


VIKTIGT!!!

Du har alltid rätt att söka sjukpenning på nytt med ett nytt sjukintyg, MEN kom ihåg att anmäla dig på Arbetsförmedlingen samma dag som du får beslut om utförsäkring från Försäkringskassan. Annars blir du av med din sjukpenning och kan inte få någon ny sjukpenning. Anmälan till Arbetsförmedlingen gör du på nätet. Arbetsförmedlingen har särskild personal som handlägger denna formalitet, så ingen kommer tvinga dig ut på heltids jobbjakt medan du är sjukskriven.

“Den friska hjärnans värderingar går aldrig att applicera på den utmattade.”

Upplevelsebakfull

Isabel Boltenstern förklarar vad upplevelsebakfull är och varför det är så viktigt att känna igen det samt lära sig att planera för det.

2018-08-10


Vad gör stress med din hjärna

How stress affects your brain - by Madhumita Murgia for TEDex

2015 - 11 - 09

Allra senaste forskning säger att hjärnceller läcker ut i blodet när vi utsätter den för långvarig stress.

2020 - 02 - 03

Intressant och lite provocerande

How to make stress your friend

Kelly McGonigal for TEDex

2013-09-04

Martin Ingvar, professor i integrativ medicin på Karolinska Institutet, om vad som händer i hjärnan under lång och ohälsosam stress. 2018-04-20

Tips till anhöriga

till de som drabbats av utmattningssyndrom, utbrändhet eller psykisk ohälsa

Isabel Boltenstern 2017-05-08

Så påverkas du av stress

Jessica Bladh sjukskrevs för utmattning 2014.  På Hjärnans dag 2018 berättade hon om sin långa väg tillbaka.

2018-04-20

Vi skapar känslor. De är inte inbygda.

You aren't at the mercy of your emotions -- your brain creates them | Lisa Feldman Barrett for TEDex

Vad gör stress med din kropp

How stress affects your body - by Sharon Horesh Bergquist for TEDex

"Change your Brain, Change your Life"

av Daniel Amen

Jessica Almenäs hos Malou Efter tio i TV4

Anders Hansen sammanfattar forskningen om motionens påverkan på vår hjärna.

Lite självhypnos för avslappning

Hypnosis On Camera! Lower Your Anxiety in 2 Minutes with world-class hypnotherapist Grace Smith

Vilka symptom är vanliga för stress och utbrändhet? Om man har magkatarr, sömnstörningar och kommunens sämsta immunförsvar? Ska man ta det på allvar då? JA!

Nyhetsmorgon i TV4 från 2016-03-29: 32 000 personer sjukskrivs varje år på grund av stress. Arbetshälsoekonomen Malin Lohela Karlsson berättar vad arbetsgivarna kan göra.

Saker du inte ska säga till någon som är utbränd eller utmattad.

Malou Efter tio i TV4 från 2016-03-14: Höjdhopparen Linus Thörnblad hoppade sig så sjuk att han var tvungen att avbryta idrottskarriären. Efter sju år sa kroppen stopp.

TankeDagbok


Denna TankeDagbok siktar på hög igenkänningsfaktor. Den ska fyllas med tankar, funderingar, tillbakablickar och reflektioner från den utmattade hjärnan. Den allra senaste tanken finns alltid längre upp på sidan och flyttas hit, när en ny ska skrivas. Håll till godo!


******

Fick veta att min sjukgymnast inte skulle komma tillbaka än. Hennes vikarie skulle sluta och likaså den andra ordinarie sjukgymnasten. Arbetsterapueten skulle också sluta nu. Blev lite chockad för om 1 till 2 veckor är de inte där längre och vi patienter som ofta är beroende av en kontinuitet har ingen aning om denna stora förändring. Är du utbränd är du beroende av rätt info en bra bit i förväg, så du kan processa infon och hinna förhålla dig till den, hitta en trygg punkt och sen landa.


Min reflektion i backspegeln

För knappt ett år sen hade jag brutit ihop och varit sänkt och förtvivlad i flera dagar. En sån nyhet hade tagit all min energi och ork i 2-3 veckor. Jag hade inte kunnat tänka klart och i minst 2-3 dagar hade det varit chock och panik.

Idag kunde jag ta infon med förvåning men med ro i kroppen och knoppen. Min lilla värld gick inte under. Jag kunde ställa några frågor på plats och ta reda på vad det innebar för mig, samt vad nästa steg var för min del. Sen kunde jag träna som vanligt och gå hem med ett leende på läpparna. Det är förlust för oss patienter just nu och kul för vikarien som får fast jobb där hon ville vara. De nya kanske är hur bra som helst och det blir en vinst för alla i slutändan. :-) Så är jag kapabel att tänka nu. Skulle aldrig gå för knappt ett år sen. Håll ut alla som fortfarande på väg dit!


© Copyright 2018 - 2021 All Rights Reserved

Text, innehåll och foto K. Andersson på Utmattningsfri.se

Bird and "tack" photo by Danielle MacInnes and Mohamed Nohassi on Unsplash.

Bank